search

Planul de conturi a fost din nou modificat. Noutatea vizeaza dividendele trimestriale

In Monitorul Oficial din data de 17 septembrie 2018 a fost publicat Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 3067 din 10 septembrie 2018 privind completarea unor reglementari contabile. Astfel, in planul de conturi general, la punctul 196 si la punctul 594, se introduce contul 463 - "Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar" (A).

Repartizarea trimestriala a dividendelor a atras automat si intocmirea situatiilor financiare interimare. Sumele aferente acestora se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati. Prin urmare, se propune ca suma corespunzatoare acestora sa fie recunoscuta printr-un cont distinct, respectiv contul 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar” (A) , (articol contabil 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar” = 456 „Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul”).

Din moment ce in planul de conturi aplicabil a fost introdus un nou cont, capitolul referitor la functiunea conturilor se completeaza in mod corespunzator.

Dividendele repartizate in avans se regularizeaza pe seama dividendelor distribuite pe baza situatiilor financiare anuale aprobate potrivit legii (articol contabil 457 „Dividende de plata” = 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar”).”

Noutati contabile 1713646800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice